Karides Nasıl Yapılır?

Karides denizlerin nadide kabuklularından olmakla birlikte kolay pişirilmesi, az oranda kalori ve doymuş yağ içermesi yönüyle de diğer balıklardan ayrılmaktadır. Görüntüsü sebebiyle almaktan vazgeçenler bir kez yedikten sonra onca zaman bu lezzetten mahrum kaldıkları için pişman olurlar. Üstelik pişirmesi çok kolay ve çok kısa sürüyor. Peki, evinizde karidesi nasıl yapılır? Nasıl pişirmek gerekir? Bu yazıda aradığınız tüm cevapları bulacaksınız.

Baharatlı Izgara Karides Tarifi
Baharatlı Izgara Karides

Karidesin Kabukları?

Öncelikle belirtmek gerekir ki karides yapmaya karar verenlerin kafasını karıştıran bir konu kabuklu mu kabuksuz mu pişirilmesi gerektiği. Bu konuda genel kural şu: Eğer karidesi söğüş olarak salatada veya karides kokteyl içinde kullanacaksanız, o zaman önceden haşlayıp ardından soymanız gerekiyor. Eğer sote, güveç, börek, çorba vb. yapacaksanız, öncesinde kabuklarını soymalı öyle pişirmelisiniz. Karidesin cinsine, büyüklüğüne; yapacağınız yönteme göre kabuklu veya kabuksuz pişirebilirsiniz. Balıkçıdan aldıysanız muhtemelen sizin için kabuklarını soyarlar. Yani hazır şekilde elinize ulaşır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir durum var. Karides bir kabuklu hayvandır ve iç organları bizim alışık olduğumuz şekilde değildir. Hazır kabuksuz olarak elinize gelse dahi sırt bölgesinin içinde bulunan ince bir ipliğe benzeyen bağırsağını temizlemeniz gerekir. Aksi takdirde yemek sırasında o bölge pek de hoş tat vermeyebilir. Karidesi elinizle tutup sırtına boydan boya ince bir çizik atın ve içindeki ipliğe benzer bölümü tutup çekin. Çimçim dediğimiz ufak türde karides aldıysanız bu işlem şart değildir. Ama Jumbo boy karides aldıysanız mutlaka yapmanız gerekir. Eğer kabukları ile pişirecekseniz karidesin başı ve kuyruğunu birleştirip sırt kısmından kürdan ile bu ipliği alabilirsiniz.

Kabuklarını soymak için öncelikle karidesin kafa kısmını gövdesinden ayırıp, ardından elinizle kabukları koparıp çıkarıyorsunuz. Kabukları rahat kopartabilmek için önce ayaklarını kopartın ve ayakların vücuda bağlandığı boğumlardan tutarak ayırın.

Kabuğun son boğumu olan kuyruk kısmını üzerinde bırakırsanız piştikten sonra dekor açısından hoş bir görüntü oluyor. Bu arada size tavsiyem çıkan kabukları ve kafaları atmayın zira bunlar balık çorbası veya balık suyu yaparken kullanacağımız kıymetli bölümler. Daha sonra kullanmak için buzdolabı poşetine koyup buzluğa atabilirsiniz. Kabuğu soyduğunuzda, hilal şeklinin dış yüzeyinde boydan boya koyu gri bir damar görebilirsiniz. Bu damarı da bıçakla çizerek dışarı alıp atmanız gerekiyor. Haşlanmış karidesi de benzer şekilde soyuyorsunuz.

 

Nasıl Pişirilir?

Karides pişirirken dikkat etmeniz gereken en önemli husus, çok fazla pişmemesi gerektiği. Çok pişirirseniz suyu gider, lezzetsizleşir ve lastik gibi sert bir kıvam alır. Karidesin çiğken beyaz ve yarı saydam hali gidip pembe renk alana kadar 3-4 dakika pişirmeniz yeterli. Özellikle de tavada sote ederken bu süreyi geçirmemeye dikkat etmelisiniz. Yoksa kurur.

Karides aslında birçok şekilde pişirilebilir. Haşlayabilirsiniz, tereyağında kızartabilirsiniz, tavada, ızgarada, baharat veya domates eşliğinde yapabilirsiniz, güveç yapabilirsiniz, hatta çorbasını da yapabilirsiniz. Tüm bunları çok farklı soslarla birbirinden harika sofralar kurabilirsiniz. Bu yazıda sizler için basitçe birkaç tarif derledim.

 

Tereyağında pratik karides

Karides Tava

Eğer pratik bir yemek istiyorsanız kabuklarını soyduktan sonra tereyağında birkaç dakika kavurun rengi beyaza dönünce tuz, kekik ve pul biber ekleyerek 1 dk daha kavurun. 3-5 dk da muhteşem lezzet hazır.

Aynı şekilde tavada pişirirken bu defa sarımsak da kullanabilirsiniz. Tereyağını erittikten sonra 2-3 diş ince kıyılmış veya dövülmüş sarımsağı kavurun ondan sonra karidesleri atın. Tuzunu, baharatını verin işlem tamamdır.

Yukarıdaki tariflere ek olarak domates kullanabilirsiniz. Tereyağında sarımsakları kavurduktan sonra karidesleri atın. 2 dk kavurun ardından küp şeklinde doğranmış 2 adet domates, tuz, karabiber, kekik ile birlikte 5 dk kadar domatesler suyunu çekinceye dek kavurun. İnanın harika bir lezzet…

Tavada Çıtır Karides Tarifini denemenizi öneririm.

 

 

Karides Nasıl Haşlanır?

Karidesi illa tavada sotelemek zorunda değilsiniz. Meze şeklinde sofraya sunmak veya karides salatası yapmak istediğiniz zamanlarda haşlayabilirsiniz. Ne tür bir yemek yapacağınıza göre kabuklu veya kabuksuz haşlayabilirsiniz.

Meze şeklinde veya sos eşliğinde sunmak istediğinizde Kafalarını koparıp kabukları üstündeyken haşlayabilirsiniz.

Karides çok çabuk pişen bir üründür. 2-3 dk haşlamak yeterlidir pişmesi için. Haşlama suyuna farklı malzemeler koyarak farklı tatlar elde etmek isteyebilirsiniz. Bu konuda en temel ve basit tarif olarak 1 kuru soğanı küp şeklinde doğrayıp tencereye atın. Yarım fincan sirke ilave ettikten sonra suyu kaynatın. Kabuklu karidesleri 3-4 dk veya kabuksuz eklediklerinizi 2-3 dk haşlayın yeterli. Tabii ki bu süre ebatları ile de alakalı. Çimçim diye tabir ettiğimiz küçük boyları 2-3 dakikada pişerken orta boyları 3-4 dk sürer. Jumbo karides diye isimlendirilen büyük boylar ise 4-5 dk sürer.

Haşlama suyuna eklediğiniz malzemeler farklı aromalar kazandırmak için kullanılır. Kereviz sapı, maydanoz, defne yaprağı, karabiber gibi malzemeler ekleyerek farklı tatlar ortaya çıkarabilirsiniz.

Haşladığınız karidesi mantarlı salatada kullanabilirsiniz, limon sosu veya farklı soslarla servis edebilirsiniz. İnanın her türlüsü ayrı bir lezzet.

 

Izgara Karides Nasıl Yapılır

Karides Izgara

Çimçim dediğimiz ufak boy karidesler ızgara yapmaya uygun değillerdir. Onun yerine iri boy Jumbo karides ızgara yapmaya uygundur. Izgara yapmadan önce dilerseniz farklı malzemelerle marine edebilirsiniz. Bunun için kabuklarını soymadan zeytinyağı, maydanoz, kekik, limon suyu, sarımsak ile karıştırıp 1-2 saat buzdolabında marine edebilirsiniz. Ardından kabukları ile birlikte dilerseniz elektrikli ızgarada veya mangalda 2-3 dk sık çevirerek pişirin. Yeşillikler ve limon dilimleri ile servis edebilirsiniz.

Aynı şekilde marine ettiğiniz karidesleri sadece kafalarını kopardıktan sonra şişe geçirip öyle de pişirebilirsiniz. Izgarada Kekikli Jumbo Karides Tarifini çok beğeneceksiniz.

Karides Salatası Nasıl Yapılır

Karides Salatası

Salata için çimçim veya Jumbo karides kullanabilirsiniz. Bunun için öncelikle karidesleri haşlamanız gerekli. Hazırlayacağınız salataya göre haşlama suyuna farklı sebze veya baharatlar ekleyebilirsiniz. Veya pratik bir tarif için haşlama suyuna çok az tuz atmanız yeterli.

Pratik bir karides salatası için zeytinyağı, tuz, limon, ince kıyılmış maydanozla karıştırdıktan sonra üzerine rendelenmiş kaşar serperek servis edebilirsiniz.

Başka sık tüketilen bir karides salatası için ise mantarları ve karidesleri ayrı ayrı haşladıktan sonra biberli zeytin, zeytinyağı, tuz ve limon suyu ile karıştırıp servis yapabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.